ESKİŞEHİR BEYLİKOVA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Vali Tuna´nın "12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif ERSOYu Anma Günü" Mesajı

Vali Tuna´nın

İSTİKLAL MARŞIMIZ VE MEHMET AKİF ERSOY

( 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü )

 

Milletimizin, tarihte eşi ve benzeri görülmemiş çok zor şartlar ve imkânsızlıklara rağmen parlak bir zaferle taçlandırdığı İstiklal Mücadelesini anlatan, Türk milletinin bağımsızlık ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşımızın 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milli Marş olarak kabul edilmesinin 95. yıldönümünü coşku ve gururla kutlamanın mutluluğunu yaşarken, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz.

Milli Şairimiz merhum Mehmet Akif ERSOY’un, vatan toprakları işgal altındayken kaleme aldığı İstiklal Marşı; Milli Mücadele ruhunu, Türk milletinin ne için savaştığını, vatan sevgisini, bağımsızlığa olan tutkusunu en güzel biçimde yansıtmaktadır. Vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan büyük Türk milletinin kahramanlık destanı olan İstiklal Marşı, bugün de bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu göstermektedir.

İstiklal Marşımız tarihimizi, milli karakterimizi, Milli Mücadelenin heyecanını ve duygularını içinde taşıyan, edebiyatımızın seçkin bir eseridir.

Türk milletinin değerlerini çok iyi bilen Mehmet Akif ERSOY, İstiklal Marşı’yla milletimizin duygu ve düşüncelerine en iyi şekilde tercüman olarak öylesine çarpıcı, öylesine güzel ifade etmiştir ki, İstiklal Marşı onun kaleminden çıkıp milletimize mal olmuştur.

O güç dönemlerde toplumun bir ferdi olarak sıkıntıları derinden yaşayan Mehmet Akif ERSOY, inancını hiçbir zaman kaybetmemiş, Anadolu’yu dolaşarak halkımıza güç ve moral aşılamış, milli mücadeleye değerli katkılarda bulunmuştur.

Türk milletinin, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden, dimdik ayakta durarak yeniden var olma mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı’nın getirdiği bağımsızlık tutkusu yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir.

İstiklal Marşı’nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir.

Vatan şairimiz Mehmet Akif ERSOY’un, “Hayal ile yoktur alkış verişim, her ne demişsem görüp de söylemişim. O şiir bir daha yazılamaz. O’nu bende yazamam. O’nu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değil, milletin malıdır. Benim, millete en kıymetli hediyem budur. Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın” dediği İstiklal Marşı, Aziz Milletimizin yazdığı kahramanlık destanıdır.

İstiklal Marşının 95. yıldönümünde “İstiklal Marşı’nda istiklal davamızı anlatması bakımından büyük manası olan önemli mısralar vardır. Benim en beğendiğim bölüm de “Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet, Hakkıdır Hakk’a tapan milletimizin İstiklal” benim bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır” diyen Kurtuluş Mücadelesinin ateşini yakan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSOY’u, bu vatan uğruna canlarını seve seve veren şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.

Güngör Azim TUNA

Eskişehir Valisi

Yeni Mah. İnönü Cad.No29/1 BEYLİKOVA/ESKİŞEHİR - 0 222 5313210

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.